Tilknytningstraumer hos unge og voksne
Hvis man kommer fra en familie, hvor dem, der skulle passe på én, også var dem, som var omsorgssvigtende eller krænkende (følelsesmæssigt og/eller fysisk), kan man bære på en stor indre smerte langt ind i voksenlivet.
Vi lærer tidligt i livet forskellige strategier til at takle vores livssituation under de vilkår, vi tilbydes. Disse (forsvars-)strategier havde dengang et hensigtsmæssigt formål, så vi fortsat formåede at opretholde en form for tilknytning til vores forældre på trods af deres omsorgssvigtende adfærd.
Ubearbejdede tilknytningstraumer og utrygge tilknytningsmønstre spænder ofte ben for, at man som voksen tør knytte sig helt til sin partner og børn eller kan holde på de gode venskaber i livet.
Passer et eller flere udsagn på dig som barn, går du måske rundt med vanskeligheder i voksenlivet, som du har brug for at få bearbejdet i én eller anden grad:
Blev du den ”lille voksne”, fordi din forælder havde et alkoholmisbrug eller en psykisk sygdom?
Blev dine følelsesmæssige og fysiske grænser overskredet?
Fik du et for stort ansvar i for tidlig alder?
Var du den, som blev misbrugt og måske endda blev pålagt skylden herfor?
Blev du som barn anbragt uden for hjemmet, fordi dine forældre ikke kunne varetage forældreopgaven på en ansvarsfuld måde?
Blev du pålagt skam og skyld, fordi du aldrig kunne gøre noget godt nok?
Følte du dig aldrig elsket for den, du var?
Skulle du leve op til dine forældres egne bristede drømme og blive en ”forlængelse af dem selv”?
Oplevede du splid mellem dine fraskilte forældre, hvor du ”altid stod i midten af stormvejret” og derfor følte stor indre splittelse, fordi du elskede dem begge to?
Blev du som barn din enlige forælders ”fortrolige” ven, som skulle træde til som redningsplanke i vanskelige situationer?
Oplevede du at skulle knytte dig til én eller flere bonus-forældre, som så forsvandt ud af dit liv igen?
Den psykologiske behandling: Samtale, Sandplay eller Tegneterapi
I samtaleterapien er det relationerne i din fortid og i din nutid, som vi sammen ser på med nye øjne, for derigennem får du mulighed for aktivt og bevidst at præge dine nutidige og fremtidige relationer til andre mennesker på en mere positiv og hensigtsmæssig måde.
Du hjælpes til at få sat de gamle mønstre ind i en ny sammenhæng; at få placeret ansvaret for hvorfor det var, som det var; og vi kan arbejde med den skyld- og skamfølelse, du måske stadig bærer rundt på, over ikke at føle dig ubetinget elsket af dine forældre.
Sandplay og Tegneterapi kan også bruges som metode til at udtrykke de smertefulde følelser eller gamle situationer, som fortsat kan være svære at udtrykke sprogligt.
Via den mere ordløse og kreative terapi kan du måske lettere udtrykke og ”synliggøre”, hvordan det var at være barn i din oprindelige familie, eller hvordan du føler, at fortiden stadig spænder ben for dig. Den kreative terapi kan hjælpe dig med at få øje på de skjulte ressourcer, som altid er at finde, og som kan vil bane vejen til mere indre heling.
Samtale og de kreative terapiformer kan fint benyttes sideløbende ud fra netop dine behov fra gang til gang.